Sakret Blog

2019. augusztus 5.

Homlokzati és beltéri festékek

Az ideális lakótér alapvető eleme

Minden lakótér hangulatának meghatározó elem a felületképzés. Legyen szó festésről, tapétázásról vagy egyéb burkolatról. Mindenki arra törekszik, hogy az életéhez a legoptimálisabb körülményeket teremtse meg és ennek alapfeltétele a bennünket körbevevő legnagyobb felületek (a falak és mennyezet) színének és textúrájának megfelelő kiválasztása. Sokszor gondolhatjuk, hogy ez egyszerű feladat, de nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni például:

  • pszichológiai tényezők (nyugtató, munkára ösztönző, pihentető)
  • esztétikai elvárások (legyen tetsző, sík, egyenletes, van kódolt üzenet fejezze ki – pl céges színek)
  • használati lehetőségek (könnyen kezelhető, karbantartható, mosható)
  • kivitelezés, feldolgozás tulajdonságai (könnyen feldolgozható, kézi vagy gépi feldolgozhatóság, javíthatóság, korrigálhatóság)
  • gazdasági feltételek (ár/érték arány, kiadósság, anyagfelhasználás, ár/m2)

A falfesték – természetesen a natúr anyagszín megtartása után – a legősibb felületképzési eljárások egyike az emberiség történetébe. Viszonylag hamar elkezdtük alkalmazni a felületeink védelmére és kialakítására a különböző festési, mázolási és bevonási technikákat – gondoljunk csak a meszelésre vagy a freskókra. Már a legelső barlangrajzoknak is – túl a szakrális és információs feladaton – dekorációs céljai voltak.


Mint minden bevonati és felületképzési eljárásnak, így a festés kivitelezése is az alafelület előkészítésével kezdődik. Megfelelően előkészített fogadófelület nélkül nem lehet igényes és minden elvárásnak megfelelő festést készíteni. A felület elvárásoknak megfelelő síktartását a leggyakrabban simítóvakolattal és/vagy gletteléssel szokták előállítani. A simítóvakolatok az 1-5 mm körüli hiányok és síkeltérések korrigálására, míg a glettek 0-3 mm közötti vastagsági feladatokhoz alkalmazható. A glettek esetében ügyelni kell arra, hogy a gipsz bázisú glettek nedvességgel terhelt felületek (fürdő, mosdó, konyha, wc stb.) kialakítására nem javasolt, mert a gipszes termékek tartós vagy jelentős vízterhelés hatására visszalágyulhatnak. Glettelési feladatokhoz ideális választás a Sakret AG Ásványi glett, mert feldolgozható kézzel és géppel is, jól csiszolható kötés után és ideális fogadófelület készíthető belőle a festékek számára.


A kellően szilárd, hordképes és szennyeződésektől mentes felületet mélyalapozóval kell ellátni a festék felhordása előtt. A mélyalapozónak kettős funkciója van, egyrészt az egységes nedvszívás kialakítása és a felületen esetegesen tapasztalható maradék por megkötése. A festékekek mivel vékonyrétegű bevonatok, ezért rendkívül fontos az egységes száradás és kötés, ami csak a nedvszívás ki


1.) Ásványi kötőanyagú festékek – SAKRET SFF Szilikátfesték


Összetételét tekintve hasonló termékek, mint a vödrös ásványi vakolatok, de a finom szemszerkezet miatt egységesebb felületet ad, mint a vakolatok. Tulajdonságjavító adalékoknak köszönhetően nagyobb teherbírásra képesek, rugalmasabbak jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, viszont a feldolgozási körülményeket tekintve érzékenyek a feldolgozási körülményekre (hőmérséklet, páratartalom). Fizikai tulajdonságai – kimagasló páraáteresztő képesség - miatt ideális bevonata a ásványi hőszigetelő rendszereknek, a felújító vakolatrendszereknek vagy például a könnytett vakolatrendszereknek (hőszigetelő- és könnyített vakolatrendszerek), esetleg régi technológiával készült falszerkezeteken. A keverhető színek alapanyagok miatt korlátozott, elsősorban világosabb, pasztelles színek keverhetőek.


2.) Műgyanta kötőanyagú festékek, bel- vagy kültériek – SAKRET DFI vagy DFA


Ezeket a festékeket a könnyű feldolgozás és nagy teherbírás ötvözetei. A teljesítményen túl a jó ár/érték arány jellemzi – nem véletlen, hogy a ma Magyarországon felhúzott festékek 90%-a ebből a kategóriából van. Kimondottan jól ellenáll a környezetei hatásoknak ezért lakó-, ipari- és középületeken is alkalmazható. Tipikus felhasználási módja az EPS hőszigetelő rendszereknél, mint végső bevonat és mint általános homlokzatfesték is keresett. Közepes páraátersztő képessége miatt nem javasolt alkalmazni beltérben a kültéri (homlokzatfesték) változatot és olyan épületek külső bevonataként amelyek alulról nedvesednek, régi építési technológiával készült és nem lett épületfizikai szempontból modernizálva vagy jelentős belső páraterhelésük van (üzemi konyha, fürdő blokk stb.). Jól színezhető – a SAKRET kínálatában 320 szín közül lehet választani – ezért extrémebb színek is választhatóak.


3.) Szilikongyanta kötőanyagú festékek – SAKRET SHF Szilikongyanta festék


Napjaink legmodernebb festék kategóriája. Jó páraáteresztés és kiemelkedően jó ellenállás jellemzi a környezeti hatásokkal szemben. Por- és víztaszító képessége miatt időtálló, lassan öregedő és sokáig esztétikus megjelenésű felületünk lehet. A falszerkezet méretezése után – amennyiben az eredmények engedik - szinte bármely fal- és szilikát épületszerkezet esetén alkalmazható. Hasonlóan a műgyanta bázisú termékekhez jól színezhetőek. Ha valaki tartós és minőségi homlokzatban gondolkodik, akkor nem vitás, hogy csak a szilikongyanta vakolatok jöhetnek szóba. Belső térben is jól alkalmazhatóak, mert ellenállásuk miatt tisztításuk, karbantartásuk egyszerűbb, mint általános műgyanta társaikénak.


Feldolgozásuk röviden:


Általánosan elmondható, hogy a felület legyen tiszta, portól, olajtól, zsírtól, só kiválástól és a tapadást, rögzítést gátló egyéb szennyeződésektől mentes. Figyeljünk a feldolgozáskori időjárási viszonyokra és ennek megfelelően készítsük elő a felületet és védjük meg a környezeti hatásoktól, ha szükséges.


1. A felületek alapozni kell a gyártó által meghatározott alapozóval. Feldolgozásuk hasonló lesz, mint egy festék esetén. Anyagszükségletük nem jelentős: 1,5-2,5 dl/m2
2. Az anyagot át kell keverni, mozgatni. Így az esetlege (ideiglenes) szétválási jelenségekből adódó későbbi problémák kiküszöbölhetőek.


Egyszerre annyi csomagolást nyissunk meg, amennyit el is tudunk használni, egy napra teljes felületeket tervezzünk, mert festékek esetén a félbehagyott és folytatott munkák eltérő színűek lehetnek, összedolgozásuk problémás lehet.


3. A terméket ecsettel, hengerrel vagy festékszóró (airless) géppel lehet a felületre juttatni.

4. Ügyelni kell az anyaghiányokra, mindenhol egyenletes legyen a vastagság
5. A termék és száradása után a felület ellenálló képessége növelhető kiegészítő impregnálással


Szükséges eszközök: keverőedény, keverőszár, ecset, teddy-henger


Általánosan elmondható, hogy a munkához szükséges hengerek esetén színes termékekhez elsősorban a rövidszálú cérnahenger alkalmazása javasolt.
Általános, ház körüli színezési feladatok ideális festéke a SAKRET DFA homlokzatfesték, mert kézzel és géppel is feldolgozható, könnyen felhasználható, ideális ár/érték arány, széles színkínálattal bír, időtálló, könnyen tisztítható


Keressen és kövessen bennünket az online felületeken is:


www.sakret.hu
www.facebook.com/SakretHungaria/
www.instagram.com/sakrethun

Aktuális

Az Egri vár támfalának helyreállítási munkálatainál a SAKRET SM4PF S gyorskötésű, szálerősített lőtt…

Termékeinket folyamatos fejlesztés, minőségellenőrzés mellett, a felhasználói igényeket is szem előt

Üdvözöljük a profi burkolástechnika világában!

 

Vásároljon legalább 1 raklap FFK-Max Emelt minőségű

Elérhető a SAKRET 2021. évi árjegyzéke a letöltések menü alatt. Az árjegyzék új termékkel és aktuali…
Elérhető a SAKRET 2021. évi árjegyzéke a letöltések menü alatt. Az árjegyzék új termékkel és aktuali…