Sakret Blog

2020. április 1.

Maradj otthon – építs, javíts!

A jelenlegi járványhelyzet sokunkat a négy fal közé kényszerített. Ennek egyik kapcsolódó lehetősége, hogy a ház körüli – régóta halogatott – feladatok jelentős része elvégezhető. Jelen leírás sorba veszi a legfontosabb lehetőségeket és tudnivalókat az otthoni javítások és felújítások tekintetében, illetve az alkalmazható építőanyagokat és azok tulajdonságait.


A modern – gyárilag tervezett – építőanyagok már nemcsak egyetlen feladat ellátására alkalmasak, hanem általában többféle feldolgozási és alkalmazási lehetőségük van. Gondoljunk például a csemperagasztókra amelyek az adott burkolólapok rögzítésén túl alkalmasak pórusbeton falazóelemek ragasztásához is. A többrétű felhasználási lehetőség elsősorban az otthon ún. barkács tevékenységek esetén használhatóak ki leginkább.


Az otthoni és házkörüli munkavégzések elengedhetetlen és elsődleges összetevője a biztonság. A munkavégzés során figyelni kell a magunk és mások testi épségére és a vonatkozó alapvető szabályokat be kell tartani. Alkalmazzon egyéni védőeszközöket és kímélje szerszámait, értékeit.


A tevékenység szempontjából három főbb csoportot érdemes elkülöníteni. Mind a három esetében más célok fogalmazódnak meg és a cél(ok) eléréséhez más és más technika és építőanyagok alkalmazása javasolt. Lássuk mi ez a három csoport és mik az ismérveik:


A. Alapvető szerkezeti helyreállítási és átalakítási munkák


A szerkezeti és/vagy gépészeti elemeket is érintő tevékenységek a leginkább összetett és legnagyobb kockázattal járó tevékenységek. Ezen tevékenységek egy jelentős része nem végezhető házilag, mert szakképzettségre, minősítésre vagy engedélyre van szükség – gondoljunk csak a gázrendszer vagy a villamos hálózattal kapcsolatos feladatokra. Az előzőekben említetteken túl azonban óvintézkedések mellett kapcsolódó feladatok elvégezhetőek és a végleges megjelenési állapot eléréséhez szükségek is. Nézzünk néhány tudnivalót: a.) A gépészeti javítások – például vízvezeték – vésési helyeinek helyreállítására érdemes kisebb zsugorodású gipszes vakolatot (SAKRET MIP-02) vagy a nagyobb vastagságban is repedésmenetesen alkalmazható könnyített vakolatot (SAKRET TAP) használni. b.) A nyílászárók vagy áthidalók – és egyéb teherhordó elemek – cseréjekor javasolt nagyobb (2 mm vagy nagyobb) maximális szemcseméretű vakolatokat (SAKRET PM-02) és javítóhabarcsokat (SAKRET BWB4) alkalmazni, mert a nagyobb szemcse nagyobb belső vastagságot és ezen keresztül nagyobb alkalmazható vastagságot jelent.


Szerkezeti elemek cseréjekor a biztonsági előírások és óvintézkedések betartása a legfontosabb a kiváltástól a dúcoláson át a védőeszközök használatáig. Egyes munkavégzésekhez és átalakításokhoz statikus szakember bevonása és/vagy hatósági engedély szükséges!


B. Javítási és helyreállítási feladatok

 


A tevékenységeknek ebbe a csoportjába tartoznak a rendeltetésszerű használatból származó anyagfáradási és elhasználódási problémák, a mechanikai sérülések és egyéb, nem várt eseményekből eredő károsodások helyreállítási feladatai. A teljesség igénye nélkül ezek lehetnek: a.) Az építőanyag porlását és aprózódását több dolog is kiválthatja – például rendszeres vegyi anyagokkal történő tisztítás, dinamikus terhelés, víz és sóterhelés stb. – ezek helyreállításakor az elsődleges feladata a terhelt és sérült anyagrészek eltávolítása, majd megfelelő alapfelület előkészítés (SAKRET UG vagy TGR vagy SFV) után a javítóvakolat (SAKRET TAP) vagy javítóhabarcs (SAKRET BWB) dolgozása. A megjelölt javítóanyagok anyagukban besimíthatóak, nem szükséges kiegészítő simítóvakolat alkalmazása – közvetlenül festhető felületet adnak. b.) Sérülések és anyaghiányok – például mechanikai sérülésből eredő – a hiány méretétől függően javíthatóak kézi alapvakolatokkal (SAKRET PM-01) az előzőekben leírt módon. c.) Aljzatban (pl.: betonpadlóban, járdában stb.) lévő hiányok pótlására alkalmazhatóak a függőleges és vízszintes felületeken is alkalmazható kombinált, nagy teherbírású és szilárdságú javítóanyagok (SAKRET BWB vagy BWB4). Típustól függően egyes javítóhabarcsok betonkozmetikai faladatokra is használhatóak, hiszen csiszolhatóak, glettelhetőek és formázhatóak is. d.) Kerámia és gresslapos felületeken – a leggyakrabban mechanikai terhelés vagy beépítéskori problémák miatt – feladat lehet egy-egy lap cseréje, pótlása. Az ilyen esetekben a fogadófelület megfelelő előkészítése a kulcs. A visszaszedett lap alatti felületi részről minden ragasztó és fugázó maradványt el kell távolítani. Az eltávolítás és tisztítás azért fontos, hogy a ragasztó kötése után a felület ne „fogazzon”, ne legyen szintbeli eltérés. A feladathoz a lapméretnek és a terhelésnek megfelelő ragasztót alkalmazzon (pl. SAKRET Fke+ vagy SAKRET FFK).


A legtöbb munkavégzésre jellemző és megjelölt építőanyag használata után javasolt a munkaeszközök tisztítása, mert később csak mechanikai úton vagy egyáltalán nem távolíthatóak el a maradványok, amik a későbbi munkavégzést nehezítik vagy teljesen meggátolják.


C. Optikai és esztétikai feladatok

 


A legegyszerűbben és leggyorsabban elvégezhető feladatok szoktak ebbe a kategóriába kerülni. Probléma csak akkor adódhat, ha az optikai helyreállítás a fogadófelület alkalmatlansága esetén is megtörténik. Könnyen belátható, hogy a felület hordképessége és teherbírásának biztosítása nélkül egy átvonás vagy átfestés csak ideig óráig lehet eredményes. A végső megjelenés és időtállóság szempontjából fontos a befejező feladatok – mint a festék, színezővakolat, glettelés stb. – a minőségi alapfelület előkészítés, elsősorban színezett termékek esetén. A legfontosabb feladatok: a.) A felületi egyenetlenségek kijavítására geltteket vagy simítóvakolatokat lehet alkalmazni. A diszperziós és a diszperzióval javított glettek (SAKRET AG) nagy teherbírásúak, jó csiszolhatóak és a legtöbb esetben géppel is feldolgozhatóak, de rétegvastagságuk általában 0-3 mm, nagyobb vastagságok esetén csak több rétegben lehetséges. A gipszes gletteket csekély zsugorodás és repedéshajlam, többféle rétegvastagság jellemzi, de vizes helyiségekben (fürdő, wc, konyha) nem alkalmazhatóak, mert vízre visszalágyulnak. A legfontosabb termékválasztási szempont a csiszolhatóság. b.) Az esztétikai feladatok közül az egyik leggyakoribb és „legnépszerűbb” a festés. Az építőanyagok közül talán a legszélesebb termékpaletta jellemzi. A kötőanyag szempontjából lehet meszes (az egyik legrégebben alkalmazott kötőanyag festékek esetén, könnyen feldolgozható, nehezen színezhető és kötés után csekély ellenállás jellemzi, olcsó – SAKRET KIF), szilikát (elsősorban műemléki vonalon alkalmazott, színei általában pasztellos színek, nagy páraáteresztés és természetesség jellemzi – SAKRET SFF), diszperziós (műgyanta bázis, kiválóan színezhető, párazárás és általában nagy ellenállóság és tartósság jellemzi – SAKRET DFA vagy SAKRET DFI), szilikongyanta (a festékalapanyagok legmodernebb fajtája, kiváló színezhetőség, jó páraáteresztés és kiváló időtállóság jellemzi, általában a drágább – SAKRET SHF). A legtöbb festék 5-10 %-ban hígítva önmaga alapozójaként alkalmazható (amennyiben a gyártó is javasolja), de a feladatra fejlesztett és az alapfelülethez igazodó alapozók használata javasolt.

A festéssel kapcsolatos anyagok többsége vegyianyag amelyek feldolgozásakor gondosan kell eljárni, mert a rendeltetésszerű használattól eltérő alkalmazás esetén károsodás okozhat. A termékek csomagolása tartalmaz minden kockázatot és probléma esetén a tennivalókat.


Kívánunk mindenkinek jó munkavégzést a járvány idején is, és amennyiben szükségük van segítségre úgy a SAKRET szakemberei elérhetőek:


www.sakret.huwww.facebook.hu/SakretHungaria - https://www.instagram.com/sakrethun/

Aktuális

SAKRET cikk az Ezermester című újságban az otthoni felújításról. Mik a lehetőség a karantén idején, …
A könnyebb tárolás és bekeverés érdekében új 5 kg-os vödörben az FF A SAKRET kínálatában szereplő FF…
Kedves Partnerünk! A SAKRET Hungária Bt. akciós kampányt hirdet amelynek keretében burkolástechnikai…
A több mint 100 éves csatornaszakasz felett, eljárt az idő. A megnövekedett forgalom okozta terhelés…
A SAKRET Hungária Bt. közel 10 éve aktív tagja a MESZ Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetségnek. A S…