Csináld magad!

Az egyszerűbb építési és javítási feladatok elvégezhetők a házkörül, de mindig szem előtt kell tartani, hogy az összetettebb feladatokhoz szakemberek közreműködését kell igénybe venni. Ha a komplexebb munkák esetén nem alkalmazunk szakértői segítséget, könnyen előfordulhat, hogy a saját magunk által végzett munka többe fog kerülni és az esetleges balesetvédelmi és tartóssági problémákról nem is beszélve.

Falazási munkák

Falazási munkák

Függetlenül attól, hogy teherhordó- vagy válasz-, esetleg kitöltő falról van-e szó a megfelelő megelőző óvintézkedéseket meg kell tenni a tényleges munkakezdés előtt, mert például teherhordó fal esetében a teljes épület állékonyságára komoly kihatással lehet egy-egy beavatkozás.

Tájékozódjon az adott falazóelem gyártójánál az általános paramétereken túl az alkalmazástechnikai, technológiai előírásokról, felhasználási egyediségekről. Vegye figyelembe a felhasználásra szánt falazóelem súlyát, szilárdságát, alkalmazhatósági és nedvszívási tulajdonságait, mert a későbbiekben hatással lesz az alkalmazható vakolat vagy egyéb bevonati anyag válaszhatóságára.

Általánosan elmondható, hogy a falazóelem legyen tiszta, portól, olajtól, zsírtól, só kiválástól és a tapadást, rögzítést gátló egyéb szennyeződésektől mentes. Figyeljünk a feldolgozáskori időjárási viszonyokra és ennek megfelelően készítsük elő az elemeket (például kerámia falazóelem esetén nyári munkavégzés során áztassuk be, így biztosítva az egyenletes ütemű nedvszívást).

A falazási munkákhoz használható falazóhabarcsok több típusa is elterjedt napjainkra. A nyomószilárdsági tulajdonságon túl már annak megfelelően is választhatunk, hogy vakolatlanul maradó falazatok esetén időjárási körülményeknek kitehető falazóhabarcsot is választhatunk (és még a falazóelem nedvszívó képessége szerint is több lehetőségünk adódik). A termékeket a műszaki adatlapjában szereplő vízmennyiséggel dolgozzuk fel, így biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő konzisztenciát kapjuk. Az elemek elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy az előzetesen terített falazóhabarcsba be legyen ágyazva a falazóelem, mert csak így tudnak együttdolgozni. Amennyiben szükséges az elemek oldalát is kenjük be habarccsal így az egymás melletti elemek együttdolgozása is biztosítható. Ügyeljük rá, hogy megfelelő mennyiségű habarcsot használjunk, a felesleget távolítsuk el a felületről, mert a későbbi vakolási munkákat hátráltatja majd.

 1. Habarcs (zsákon szereplő vízmennyiséggel történő) bekeverése

Egyszerre annyit keverjünk be, amennyit el is tudunk használni, használjunk könnyen osztható mennyiségeket (egész, fél, negyed zsák)

 1. 3 perc pihentetés után keverjük át újra az anyagot
 2. Hordjunk fel 1-3 cm vastag habarcsréteget (kivéve a vékonyágyas habarcsokat)
 3. Ágyazzuk bele az elemet, ütögessük, mozgassuk bele és szintezzük be az előző elemekhez a zsínórállásnak megfelelően

Szükséges eszközök: keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, fugázókés, zsinórállás, szintező, függő

Alkalmazható Sakret termékek: HM 2.5, HM 5, ZM, LM, VK, VZ, TKM, GMS/KMS, BK, DM, STM

 

Vakolási munkák


A vakolási feladatoknál az embernek az a csalóka érzése lehet, hogy könnyű kivitelezni és nem igényel különösebb szakértelmet. Az igazság viszont az, hogy sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, amennyiben gondosan előkészítjük a teljes munkafolyamatot   legyen szó az anyagválasztásról vagy az alapfelület előkészítéséről.

Széles termékpalettáról választhatunk a vakolatok tekintetében. Ennek alapvetően az a célja, hogy a megfelelő felületre és feladatra a megfelelő vakolóhabarcs kerüljön. A legfontosabb típusok röviden:

-          Kézi/gépi vakolatok – feldolgozás módjában különböznek. Elmondható, hogy ami géppel feldolgozható az általában (nem mindig) kézzel is használható, de javasolt kézi feldolgozás esetén direkt erre a feladatra kifejlesztett vakolóhabarcsot használni

-          Normál/könnyített – a normál vakolatból egy rétegben kb. 1-1,5 cm vastagság hordható fel (anyagszükségletük 14-16 kg/m2/cm), könnyített vakolatoknál ez kb. 2 cm (anyagszükségletük 10-11 kg/m2/cm). A könnyített vakolatok anyagszükséglete m2-ként kevesebb és felületileg változó vastagságot is jobban tolerálja, páraáteresztő képessége általában jobb, de áruk általában magasabb, mint a normál vakolatoké.

-          Cementes/gipszes – a cementes vakolatokat az emberiség viszonylag régóta ismeri, és széles körben alkalmazza. Időjárással szembeni ellenállása jó és széles spektrumon gyártható. A gipszes vakolatok páraáteresztése és belső lakásklímára gyakorolt hatása kiemelkedő, de vizes helyiségekben, illetve kültérben nem alkalmazhatóak, mert víz hatására visszalágyulnak.

Általánosan elmondható, hogy a felület legyen tiszta, portól, olajtól, zsírtól, só kiválástól és a tapadást, rögzítést gátló egyéb szennyeződésektől mentes. Figyeljünk a feldolgozáskori időjárási viszonyokra és ennek megfelelően készítsük elő a felületet és védjük meg a környezeti hatásoktól, ha szükséges.

 1. Habarcs (zsákon szereplő vízmennyiséggel történő) bekeverése

Egyszerre annyit keverjünk be, amennyit el is tudunk használni, használjunk könnyen osztható mennyiségeket (egész, fél, negyed zsák)

 1. 3 perc pihentetés után keverjük át újra az anyagot
 2. Hordjunk fel a falfelületre 1-2 cm vastag habarcsréteget (ügyeljünk rá, hogy amennyiben az alapfelület megköveteli, alapozzunk – a műszaki adatlapokban található információk alapján)
 3. Durván dolgozzuk el a felületen, ügyeljünk a síktartásra, ha szükséges használjunk vezető síneket, tömörítsük be
 4. Ha a felület kezd meghúzni (néhány óra) simítsuk be a felületet, ügyelve arra, hogy a felületet ne „simogassuk” túl sokat, mert a cementpép felúszik a felületre
 5. Amennyiben nem egyszerű, vakolt (festett) felületet szeretnénk, hanem esetleg burkolni fogunk rá, akkor javasolt az 5. lépést kihagyni, hogy a minél nagyobb tapadási felülete legyen a csemperagasztónak

Szükséges eszközök: keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, vezető sínek, szintező, függő, műanyag- és szivacsos simító, vakolatgyalu 

Alkalmazható Sakret termékek (kézi vakolatok): MZP-01, MAP-01, PM-01, PM-02, PM-04, MTP, MIP-01, FS, KZS, ZS

 

Burkolási munkák


Épületeink arca, dísze a burkolat. Mindenhol azt látjuk, érintkezünk vele ezért általános épületszerkezeti szerepén túl védelmi és esztétikai szerepek is társulnak hozzá. Az elvárások miatt tehát nem mindegy a végső felület minősége, használhatósága. Mindenek előtt tartsuk szem előtt, hogy a megelőző rétegekben lévő pontatlanságok, eltérések a burkolatot fogadó felületnél összegződhetnek, ezért a hidegburkolati munkák során folyamatosan ellenőrizzük mind a három irányban a síktól való eltéréseket.

Néhány burkolástechnikai fogalom, amit fontos tudnunk:

Nyitottidő: ez alatt az időtartam alatt lehet a burkolólapokat a ragasztóba ágyazni. Amennyiben túlhaladtuk ezt az időt a ragasztóanyag kötése beindul, így nem fog megfelelően hozzátapadni a burkolólaphoz.

Tapadószilárdság: azt az egységnyi felületre jutó erőt jelenti N/mm²-ben, amivel a ragasztóanyag a burkolólaphoz tapad. Minél magasabb ez az érték, annál nagyobb igénybevételű helyre lehet alkalmazni a ragasztót. Ez egy alap- ragasztónál min. 0,5 N/mm², egy flex minőségű ragasztónál akár a 2 N/mm²-t is elérheti. Ezeket az értékeket 28 nap múlva érik el a ragasztók.

Pihentetési idő: a ragasztóanyagok nagy mennyiségben tartalmaznak olyan kötés- és szilárdság növelő adalékokat, melyeket ahhoz, hogy tökéletesen ki tudják fejteni hatásukat a ragasztóban, az első csomómentes felkeverés után 3-4 percig pihentetni kell, majd újra átkeverni.

Fagyálló, kültéri, beltéri: a SAKRET által gyártott valamennyi ragasztó fagyálló minőségű. Viszont egy tévhitet szeretnénk eloszlatni. Ha egy ragasztó fagyálló, még nem kültéri! Egy egyszerű példával érzékeltetve: Egy télen nem fűtött hétvégi házban, ahol lehetnek mínusz fokok is szükséges a fagyálló ragasztó, de mivel zárt, időjárási hatásoktól védett belső térről van szó elegendő egy beltéri ragasztó. Ezzel szemben egy kültéri nyitott teraszon olyan szélsőséges hőmérsékleti hatások érik a burkolatot, amit csak egy kültéri flexibilis tulajdonságú ragasztó képes tartósan elviselni.

Az fogadófelületnek megfelelő alapfelület előkészítés javasolt. A ragasztóanyagok önmagukban nem alkalmasak a felület nagyobb egyenetlenségeinek kiegyenlítésére. Az aljzat és oldalfal kiegyenlítésre használható anyagok széles skáláját kínáljuk attól függően, hogy milyen műszaki elvárásoknak kell megfelelnie az adott felületnek. Lehet egy egyszerű beltéri aljzat, de akár targoncák által használt ipari létesítmény padlója.

A megfelelő alapelőkészítéséhez elengedhetetlenek a különféle alapozók, melyek a nedvszívás kiegyenlítésére és a megfelelő tapadófelület elérésére egyaránt alkalmasak, legyen az egy egyszerű betonaljzat vagy akár egy fém felület. Bővebb információ található műszaki adatlapjainkban, illetve prospektusaink konkrét feladatokhoz kialakított rétegrendek találhatóak.

 1. Amennyiben szükséges (mosdó, zuhanyzó), vízszigeteléssel (pl.: Sakret SBA) kell ellátni a felületet, ennek hiányában a szerkezetek hosszú távú teherbírása és esztétikus megjelenése nem biztosítható. Hengeres és simító eljárás esetén két réteg felvitele szükséges. A második réteg felhordása az első felvitele után kb. 1 órával történhet. Az első alaprétegbe kell elhelyezni a SAKRET DB rugalmas tömítő szalagot az élek, sarkok találkozásaihoz. Törekedjünk a teljes hézagmentességre! A szigetelések rétegvastagsága min. 2mm legyen.
 2. A csemperagasztó (zsákon szereplő vízmennyiséggel történő) bekeverése

Egyszerre annyit keverjünk be, amennyit el is tudunk használni, használjunk könnyen osztható mennyiségeket (egész, fél, negyed zsák)

 1. 3-5 perc pihentetés után keverjük át újra az anyagot
 2. Ha a kenhető szigeteléssel kapcsolatos várakozási és száradási idők leteltek, és a felület alkalmas a ragasztó és a burkolat fogadására, kezdődhet a burkolási munka. A burkolat anyagának megfelelően ha üvegmozaikkal történik a burkolás, akkor használjunk fehér színű, ragasztót, míg klinker, kerámia vagy egyéb burkolóanyag esetén a lap méretének megfelelő csemperagasztók alkalmazása javasolt (a felhasználási területről bővebb információ található a zsákokon, illetve a műszaki adatlapokban). Ágyazzuk be a lapokat. A fektetés során használjunk fugakereszteket (a fugaszélességnek megfelelően) az egyenletes távolságok végett.
 3. A lapok ragasztása után 24 óra elteltével a felület járható, fugázható, de a teljes terhelést csak kb. 15 nap elteltével lehet megkezdeni!
 4. A ragasztó kötéséhez szükséges várakozási idők után megkezdhető a fugázási munka.

A fuga szélességnek és mélységnek megfelelő fugát válasszunk. Ügyeljünk rá, hogy min. 1 hétig ne érje komoly terhelés az anyagot.

 1. A kivitelezés során folyamatosan figyeljünk a háromirányú síktartásra, mert mivel burkolataink befejező rétegek fontos az egyenletesség, javításuk utólag nehéz.

Használati vízzel nem terhelt felületek esetén az 1. lépés elhagyható, de vizes helyiség esetén ne spóroljuk meg, mert hiánya több kárt okozhat mind amennyit fogunk a költségekben a kihagyásával.

Szükséges eszközök: keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, glettvas, szintező, függő, fugázó, csempevágó, fugázó kereszt, csempe-csípő, kinyomó pisztoly

Alkalmazható Sakret termékek: FK, FK-N, Fke+, FFK, FFK+, FFKs, EF, FBM, DFK, EPK, FF, FFM, LF, SD, AA, SBA, DS, kiegészítők

Aktuális

Második éve köszönti a SAKRET-Hungária Bt. vezetősége a jubiláló kollégákat, amely már-már hagyomány…
2021. szeptember. 23-24-én került megrendezésre a ÉPÜLETEINK ÉS MŰEMLÉKEINK konferencia, amelyen kiá…
Az Egri vár támfalának helyreállítási munkálatainál a SAKRET SM4PF S gyorskötésű, szálerősített lőtt…

Termékeinket folyamatos fejlesztés, minőségellenőrzés mellett, a felhasználói igényeket is szem előt

Üdvözöljük a profi burkolástechnika világában!

 

Vásároljon legalább 1 raklap FFK-Max Emelt minőségű