Gyakran ismételt kérdésekKérdés

Válasz
Miért gyárilag előkevert és nem házilag kevert anyagokat használjunk?

A gyárilag előkevert habarcsok esetében egyenletes minőségre, mindig azonos terméktartalomra számíthatunk. A termék alapanyagai szabványban előírtak és megfelelő tisztaságúak (agyag-iszapmentes adalékanyag, tüziszárított, egyenletes minőségű kötőanyag, speciálisan választott adalékszerek stb.). A helyszínen kevert anyagoknál csak az alap összetevőkre számíthatunk, plusz adalékszerek (folyósító, légpórusképző, kötésgyorsító stb.) nélkül. Az adalékszerek nélkül nehéz vagy lehetetlen egyes esetekben a konzisztencia módosítása szilárdsági vagy tartóssági problémák nélkül.


Mind a kettő habarcs, miért nem lehet vakolásra használni a falazóhabarcsot?

A két termékre alapvetően más előírások, elvárások és igénybevételek jutnak. A falazóhabarcsok esetén a termék nyomószilárdság felvételére van tervezve, ezért a vakolatnál elvárható tapadási értékeket nem tudja hozni, nem is elvárás. A vakolóhabarcsok pedig szilárdság szempontjából az esetek többségében alkalmas lehet falazásra, de a szemcsemérete és a konzisztenciája nem teszi optimális falazóvá.


Mi az esztrich, nem azonos az aljzatbetonnal?

Az esztrichek aljzatképző anyagok, amiknek a rétegvastagsága kb. 1-8 cm, maximális szemcseméretük pedig 4-8 mm között van. Hasonló feladatokra alkalmazható (úsztatott rétegrend, 4-5 cm vastag fogadófelület burkolatok alá, szintkiegyenlítés több cm vastagságban stb.), mint a betonok, viszont ha már 10 cm vagy annál vastagabb aljzatra van szükségünk már beton kell alkalmaznunk. Szemcseméretük 8 mm-től indul, ezért belső vázuk nagyobb és nagyobb vastagságokra alkalmazható.


Hány centiméter vastag esztrich kell egy fűtött padló kialakításához?

Fűtött esztrichet a legtöbb esetben úsztatott módon készítünk (lépésálló szigetelés + technológiai szigetelés + úsztatott réteg). Ahhoz, hogy a rétegrend megfelelően működjön, az aljzatnak legyen megfelelő stabilitása és hőmegtartó képessége a fűtéscső felső síkjától mérten az esztrich vastagsága legyen 45mm.


Miért biztonságosabb a hőszigetelő rendszer elemeit csomagban egy gyártótól venni?

A rendszergazdáknál, komplett csomagban elérhető hőszigetelő rendszereket Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkeznek. Az ilyen típusú rendszerek független, akkreditált szervezeteknél bevizsgálásra kerülnek összeépíthetőségi, szilárdsági, alkalmazástechnikai, hőtechnikai és tűzvédelmi szempontból is. A beépítés során biztosak lehetünk, hogy az előbb felsorolt elvárásoknak a termék megfelel és felhasználása biztonságos. Ne vállaljon feleslegesen kockázatot!


A fagyálló és a kültér-beltér jelölések egy burkolási ragasztón ugyan azt jelentik?

A SAKRET által gyártott valamennyi ragasztó fagyálló minőségű. Viszont egy tévhitet szeretnénk eloszlatni. Ha egy ragasztó fagyálló, még nem kültéri! Egy egyszerű példával érzékeltetve: Egy télen nem fűtött hétvégi házban, ahol lehetnek mínusz fokok is szükséges a fagyálló ragasztó, de mivel zárt, időjárási hatásoktól védett belső térről van szó elegendő egy beltéri ragasztó. Ezzel szemben egy kültéri nyitott teraszon olyan szélsőséges hőmérsékleti hatások érik a burkolatot, amit csak egy kültéri flexibilis tulajdonságú ragasztó képes tartósan elviselni.


Vizes falak esetén, egyszerű cementes vakolattal is javíthatom a falam?

Vízzel, esetleg sóval terhelt falak esetén a célunk az, hogy a fal terhelését csökkentsük, illetve a károsító anyagoktól a lehető legnagyobb mértékben szabaduljunk meg. Első lépés természetesen a probléma forrásának és a károsítók utánpótlásának megszüntetése. A cementes termékek (a házi keverésűek egyértelműen) magukban hordozzák a veszélyt, hogy alacsony víz-cement tényező és kicsi maximális szemcsemérettel készül, illetve ha feldolgozáskor nagyon besimítjuk kapunk egy vízzáró réteget, ami a fal száradását gátolja és a falban lévő vizet csak magasabbra kényszeríti. A felújító vakolatok viszont átmenő kapilláris rendszerrel készült nagy légpórus tartalmú termékek, amik megfelelő feldolgozással párosulva segíthetnek a fal szellőzésében, illetve a sók kristályosodásának helyet adnak, ezáltal elkerülhető a vakolataprózódás és a dohos szag.
Aktuális

Második éve köszönti a SAKRET-Hungária Bt. vezetősége a jubiláló kollégákat, amely már-már hagyomány…
2021. szeptember. 23-24-én került megrendezésre a ÉPÜLETEINK ÉS MŰEMLÉKEINK konferencia, amelyen kiá…
Az Egri vár támfalának helyreállítási munkálatainál a SAKRET SM4PF S gyorskötésű, szálerősített lőtt…

Termékeinket folyamatos fejlesztés, minőségellenőrzés mellett, a felhasználói igényeket is szem előt

Üdvözöljük a profi burkolástechnika világában!

 

Vásároljon legalább 1 raklap FFK-Max Emelt minőségű