Hírek

 

Befejeződött a Bácsborsódi Latinovits kápolna felújítása

Sakret
2016. június 7.
Befejeződött a Bácsborsódi Latinovits kápolna felújítása
<br />
<br />

Utólagos szigetelés, vakolat-rehabilitáció

Előzetes Alkalmazástechnikai javaslat alapján 2015-ben megkezdődtek a kápolna felújítási, vakolat-rehabilitációs munkái.

 

A nedvesség mérés eredményei változatos adatokat mutattak a „alacsony nedvesség tartalomtól” az „erősen nedves” kategóriáig. A falszerkezet károsító sótartalom vizsgálata nem hozott számottevő eredményt.

A felújítás megkezdésekor annak ellenére, hogy a falszerkezetei nem rendelkeztek külső vakolattal, nem jelentkeztek a falszerkezetben jelentős károsodások. Mivel a kápolna egy kisebb dombra épült, így a nedvesség sem tudott nagymértékben károkat okozni. Ennek ellenére az épület hosszú távú védelme és megtartása volt a cél.

A falszerkezeten -felszivárgó talajnedvesség ellen- utólagos vízszintes falszigetelés készült Sakret IC 600 injektáló krém felhasználásával.

 

Irányelveknek megfelelően: minden sótól és nedvességtől károsodott falszerkezetet felújító vakolattal kell ellátni, ezért WTA minősítésű Sakret SAS, SAP, SOP javító-szárító vakolatrendszer került felhasználásra.

A vakolt falfelületek Sakret SFF kültéri szilikát festék bevonatot kaptak az elvárt színben.

A borsódi és a katymári Latinovits-család a XVIII. században szerzett a Bácska északi részében hatalmas birtokokat, így Bács-Bodrog vármegye egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb családjává vált. A család leghíresebb szülötte (katymári) Latinovits Zoltán színész.

A sírkápolnát 1880. augusztus 15-dikén szentelték fel Boldogságos Szűz Máriának ajánlva. Építésének apropója az volt, hogy Latinovits Judit a család halottait egyetlen kriptába szerette volna temettetni, mivel a települési temető messze volt a család házától és megközelíteni sem volt egyszerű. Elhatározták, hogy a kertjük szomszédságában lévő kis erdőben kriptát építenek. Hogy a halottakért szentmisét is mutathassanak be, elhatározták, hogy kápolnát is építtetnek a sírok fölé. A sírkápolnában összesen tíz koporsó került elhelyezésre.

1945 után többször is feltörték és kirabolták a sírokat, jelenleg a kápolna kívül-belül romos állapotban van. 2011. júliusában- a felújítás első lépcsőjeként Latinovits Ödön Géza kezdeményezésére megtörtént a földfelszín alatti sírkamrák feltárása. (forrás: net)

 

 

 

Egyéb részleteket a termékről megtalál a honlapunkon:

  • Sakret IC 600 injektáló krém (link)
  • Sakret SAS WTA javító-szárító előfröcskölő vakolat (link)
  • Sakret SAP WTA javító-szárító alapvakolat (link)
  • Sakret SOP WTA javító-szárító simítóvakolat (link)
  • Sakret SFF szilikát festék (link)
  • Sakret DS szigetelőhabarcs (link)
  • Sakret FI homlokzati impregnáló (link)


« Vissza

 

Aktuális

Második éve köszönti a SAKRET-Hungária Bt. vezetősége a jubiláló kollégákat, amely már-már hagyomány…
2021. szeptember. 23-24-én került megrendezésre a ÉPÜLETEINK ÉS MŰEMLÉKEINK konferencia, amelyen kiá…
Az Egri vár támfalának helyreállítási munkálatainál a SAKRET SM4PF S gyorskötésű, szálerősített lőtt…

Termékeinket folyamatos fejlesztés, minőségellenőrzés mellett, a felhasználói igényeket is szem előt

Üdvözöljük a profi burkolástechnika világában!

 

Vásároljon legalább 1 raklap FFK-Max Emelt minőségű